Fertőrákosi Kirándulás

Középkori városfal

A Sopront körbeölelő településeken a földesúri és a kegyúri jogokat Sopron város gyakorolta. Egyetlen kivétel ez alól Rákos volt, amely a győri püspökség 1002-ben történt megalapításakor lett annak birtoka.
Fertőrákos egyutcás, orsós jellegű kiszélesedéssel kialakult település. A község első és legrégebbi települési magja a Fő utca alsó szakasza, amely a plébániatemplomtól a püspöki kastélyig terjed.

Az Árpád-házi királyok idejében a rákosi püspöki települést kőfal vette körül. Ezen belül helyezkedett el a püspöki kastély, a szervitorok házai és a vámház. A katonai biztonságért a püspöki kurátor felelt. Ő irányította a termelést, ő volt a település elöljárója, az igazságszolgáltatás őre. Később várnagynak, majd intézőnek, végül tiszttartónak nevezték.

Draskovich György bíboros 1582-ben Rudolf királytól évi két vásár tartására szerzett engedélyt, ezzel megszerezte Rákosnak a mezővárosi rangot. Ez a kiváltság megkövetelte, hogy a település fallal legyen megerősítve. A városfalak a XVI. századnál korábban épültek, de nem vették teljesen körbe Racust. Nyugatról a meredek domboldal és a Rák-patak biztosította a természetes védelmet, keletről pedig a Fertő mocsara. Ezért csak délről és északról kellett a falakat megépíteni. A városfal által nyújtott biztonság vonzóvá tette a települést a szabadon költözködő jobbágyok számára. A keskeny parcellákon álló oromfalas lakóházaik közvetlenül az utca vonalán sorakoztak. Mögöttük, a telekhatár mentén egymás után épültek fel a gazdasági épületek, amelyek együtt egy védelmi vonalat adtak. A XVI. századból származó 4 méter magas, lőrésekkel épült falakat ma is láthatjuk a falu Fő utcáján. Az alsó városfal egy bástyatoronnyal egészül ki. A régi városfal által határolt településmag 1969 óta műemléki védelem alatt áll.

 

Képek a középkori városfalról:

Déli városfal és Kitelepítettek Emlékműve
Déli városfal és Kitelepítettek Emlékműve

A fertőrákosi városfal
A fertőrákosi városfal

Déli városfal és Kitelepítettek Emlékműve éjszakai fényben
Déli városfal és Kitelepítettek Emlékműve éjszakai fényben

 

 

Középkori városfal

A felső városfalat a Fő u. és a Béke u. találkozásánál, az alsó városfalat a Fő u. 222. sz. ház mellett találjuk.

 

Program tipp

A Fertőrákos nevezetességei program során a kisvonatból bemutatásra kerülnek a városfalak is.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!