Fertőrákosi Kirándulás

Fertőrákos

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek,
múzeumok, szobrok, emlékművek, természeti értékek

Fertőrákos környékét már a rómaiak is kedvelték. A középkorban a győri püspökök ide jöttek pihenni, itt építettek kastélyt maguknak.

A tó romantikája napjainkban is elvarázsol, a környéke kíváncsivá tesz. A város zajától távol, a jó levegőn sétálhat, gyönyörködhet a csodálatos panorámában. Felkeresheti a Világörökség nevezetességeit, felfedezheti Fertőrákos különleges múzeumait.

Fertőrákos ezer élményt kínál!

A település leghíresebb látnivalója a római kori kőfejtő. Az itt bányászott lajtamészkő még napjainkban is őrzi a Pannon-beltenger állatainak és növényeinek lenyomatát. A faluközpontban álló püspöki kastélyban működött az ország első üvegfestő műhelye. A pellengér az eredeti helyén maradt fenn. Napjainkban is az egykori piactéren látható. A középkori városfalak által határolt településmag műemlékvédelem alatt áll. A Fertő tó nemcsak különleges természeti viszonyai miatt világhírű, hanem növény- és állatvilága is egyedülálló az egész Földön. A tó egyetlen magyarországi üdülőtelepét Fertőrákosról lehet megközelíteni. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén működő állatsimogatóban megismerhetjük az ősi magyar állatokat.

Amit mindenképpen látni kell

Ha csak rövid időre látogat hozzánk, ezeket a nevezetességeket feltétlenül keresse fel!

Kőfejtő

Kőfejtő12-15 millió éve a Pannon-beltenger volt itt az úr. Ebből ülepedett le a lajtamészkő.
A rómaiaktól kezdve 1948-ig bányászták, és a sajátos bányaművelés következtében nyerte el a Kőfejtő mai, oszlopcsarnokos alakját. Turisztikai látványosság, geológiai, őslénytani, botanikai különlegesség, színházi- és operaelőadások, rendezvények díszlete.

Részletesen: Kőfejtő >>

Mithras-szentély

Mithras-szentélyA perzsa Napisten sziklakápolnáját rejtélyek és legendák övezik.

A fertőrákosi mészkőbe faragott színes dombormű kozmikus üzenetet közvetít a mágusok idejéből.

A misztériumvallás hívei 1800 évvel ezelőtt itt mutatták be áldozataikat.

Részletesen: Mithras-szentély >>

Pellengér

PellengérMagyarország egyetlen köztéren megmaradt pellengére az egykori település önálló bíráskodásának emléke.

A 16. században épült szégyenoszlophoz a kisebb bűntettek elkövetőit kötötték ki a középkorban nyilvános megszégyenítés céljából.

Ez az egyetlen pellengér Magyarországon, amely eredeti helyén maradt fenn.

Részletesen: Pellengér >>

Középkori városfal

Középkori városfalA települést a középkorban városfal oltalmazta a támadástól. Az erődítés létesítésénél őseink ügyesen kihasználták a felszíni adottságokat. A patak felőli oldalon a szakadékos domboldal nyújtott védelmet, a tó szomszédságában az alig járható ingovány tette megközelíthetetlenné a falut. Csupán a két védtelen, rövidebb oldalt kellett kapukkal és falakkal erősíteni.

Részletesen: Középkori városfal >>

Páneurópai Piknik Emlékhely

Páneurópai Piknik Elmékhely1989. augusztus 19-én 15 órakor ezen a helyen törte át az osztrák- magyar államhatáron álló "vasfüggöny" kapuját több száz NDK-s állampolgár, hogy szabad földre jutva továbbutazhassanak az NSZK-ba. A látványos tömegmenekülés adott újabb lökést a változásoknak, és vezetett a Berlini Fal leomlásához. Ezt követte Berlin és Németország újraegyesítése.

Részletesen: Páneurópai Piknik Emlékhely >>

Fertő tó

Fertő tóEurópa legnagyobb szikes tava, mely rendkívül sekély, s több mint a fele nádas.

Az ország nádvagyonának az egyharmadát a Fertő tó adja. A sűrű nádasok és a 80 sós mocsárfolt valóságos madárparadicsom. A só jégkori agyagrétegekből származik.

Vízi telepe nyáron népszerű strand. A sétahajók is innen indulnak, ide térnek vissza.

Részletesen: Fertő tó >>

Érdemes felkeresni

Ha egy egész napra érkezik, akkor nézze meg a következő nevezetességeket is!

Állatsimogató

ÁllatsimogatóA Dr. Tóka Gazdaság bemutató állatai védett őshonos magyar állatok - a ló, a szamár, a kecske, a mangalica, a szürkemarha, a bivaly és a rackajuh -, amelyek megjelenésükkel színesítik a vidék látványosságát és növelik turisztikai vonzerejét. A Fertő tó panorámája csodálatos hátteret nyújt az út mellett legelésző és pihenő állatoknak, amelyek természetes környezetben élnek itt a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén.

Részletesen: Állatsimogató >>

Püspöki kastély

Püspöki kastélyA település középpontja a püspöki kastély.
Nyári rezidenciaként, olykor menedékként szolgálta a győri püspököket. Több alkalommal lerombolták, de mindannyiszor újjá is építették. A három építtető püspök, Széchényi György, Keresztély Ágost, Zichy Ferenc emlékét a homlokzat püspöki címerei őrzik.

Részletesen: Püspöki kastély >>

Ásványmúzeum

ÁsványmúzeumAz európai hírű kalcitkiállítás a Makovnik család 40 esztendőn át végzett szorgos gyűjtőmunkájának eredménye.

A kétezer ásvány mellett 300 ősmaradványt, és kettő, korábban ismeretlen ősemlős megkövesült leleteit is megcsodálhatjuk.

Részletesen: Ásványmúzeum >>

Vasfüggöny Múzeum

Vasfüggöny MúzeumFertőrákoson még mindig áll a vasfüggöny, legalábbis a Fő u. 242. számú
ház udvarában.

Csapó Imre, az egykori határőr-tiszthelyettes magánmúzeumot nyitott a letűnt kor emlékeiből.

Részletesen: Vasfüggöny Múzeum >>

Helytörténeti kiállítás

PellengérEgy jellegzetes fertőrákosi parasztházban kapott otthont a helytörténeti kiállítás.

A műemlék épületben megtekinthetünk egy parasztszobát és a füstös konyhát. Az udvar végében található védett pajtában a faluból származó régi mezőgazdasági gépek, szőlőművelő eszközök és kádár szerszámok láthatók.

Részletesen: Helytörténeti kiállítás >>

Római katolikus templom

Római katolikus templomA templom a község minden pontjáról látható. Magas tornyát kőkorlátos erkély szegélyezi, amelyről messze vidékre terjedő kilátás nyílik.

A másfél méter vastag falak rákosi kőből épültek. A történelem viharaiban többször megsemmisült, de mindig újjáépítették a püspökök gondoskodásának köszönhetően.

Részletesen: Római katolikus templom >>

Ha jut rá idő, megéri

Múltidéző épületek és kőemlékek sora várja azokat az érdeklődőket, akik hosszabb időt töltenek Fertőrákoson.

Vízimalom napórával

Vízimalom napórávalA középkori gazdálkodás idején a Rákos pataknál épült vízimalmok őrölték meg a gabonát. Közülük csak egy maradt meg. A püspökség malma a magtárral együtt a kastély szomszédságában épült, a Malom-patak végében.

Részletesen: Vízimalom >>

Kis kápolna

Kis kápolnaA falun kívül a Balf felé vezető út mentén állították 1714-ben azt a kis kápolnát, amelyben ráccsal elzárt fülkében egy Szűz Mária szobor áll. A püspöki kastélyból induló búcsúi körmenet második állomása a kis kápolna volt.

Részletesen: Kis kápolna >>

Virágosmajori kápolna

Virágosmajori kápolna1872-ben kápolnát építettek a Virágosmajorban lakó cselédek számára, amely imádkozó helyül szolgált. Tornyán a nevét magyarázó mondás: "Ego sum flos campi", azaz "Én vagyok a mezők virága".

Részletesen: Virágosmajori kápolna >>

Szent Donát szobra

Szent Donát szobraAz 1643-ban emelt Szent Donát-oszlop a Fertő-menti községek legrégebbi fennmaradt középkori kőemléke. Felállításának idején azon a helyen még szőlők voltak. Nyári zivatarok és jégverés elleni védelmet kértek a földek termékenységét is megjelenítő szenttől.

Részletesen: Szent Donát szobra >>

Szent Sebestyén szobra

Szent Sebestyén szobraA vértanúként tisztelt Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozik.

Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más - embereket
vagy állatokat pusztító - járvány idején.

Részletesen: Szent Sebestyén szobra >>

Nepomuki Szent János szobrai

Nepomuki Szent János szobraiNepomuki János Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. A gyónási titok vértanúja, a molnárok védőszentje, az úton és vízen járók védelmezője.

Fertőrákoson 2 szobrát is megtaláljuk.

Részletesen: Nepomuki Szent János szobrai >>

Friedrich von Kreuzpeck-szobor

Friedrich von Kreuzpeck-szoborFertőrákos neve a régmúlt századokban Kroisbach, a középkorban Chreuzpeck volt. Itt született 1290-ben Friedrich von Chreuzpeck, három világrész vándora, százada lovagvilágának jellegzetes, különleges alakja.

Részletesen: Kreuzpeck-szobor >>

Szentháromság-oszlop

Szentháromság-oszlopA Szentháromság szobrokat a törökök bécsi veresége után állították hálából országszerte.

A fertőrákosi Szentháromság-oszlop az egykori városka északi határán, a városfalon kívül állt. Az oszlopon álló szobor az Atyát királyként ábrázolja.

Részletesen: Szentháromság-oszlop >>

I. Világháborús emlékmű

I. Világháborús emlékműAz I. Világháború 101 fertőrákosi áldozatának emlékét a falu közepén állított szoborcsoport őrzi. Az emlékművet 1999-ben Fertőrákos fennállásának 800 éves jubileuma alkalmából restauráltatta a Fertőrákosi Szülőföld Egyesület Németországból.

Részletesen: I. Világháborús emlékmű >>

Kitelepítettek emlékműve

Kitelepítettek emlékműveA II. Világháborút követő kitelepítés a falu lakosságának 90 %-át Németországba száműzte. Személyenként 100 kg-nál több csomagot nem vihettek magukkal. Az 1996-ban avatott emlékszobor a 3500 elűzöttnek állít emléket.

Részletesen: Kitelepítettek emlékműve >>

Páneurópai emlékmű

Páneurópai emlékműA Kőfejtő tetején álló acéloszlop egy szögesdrót darabot formáz. Az 1989-es Páneurópai Pikniknek állít emléket. A tábla alatt körbefutó szalagon olvasható gondolat fordítása:
A szükségben egység - a kételkedésben szabadság - mindenben szeretet.

Részletesen: Páneurópai emlékmű >>

1989-es park

1989-es parkA Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete 2003-ban Kőfaragó tábort szervezett Fertőrákoson. Az 1989-es határáttörésnek emléket állító szobor Peller Csaba alkotása.

Részletesen: 1989-es park >>

Hogyan keresheti fel a legtöbb látnivalót a legrövidebb idő alatt?

Fedezze fel Fertőrákost élményjárművekkel!

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!