Fertőrákosi Kirándulás

Ásványmúzeum

Ásványmúzeum FertőrákosAz Ásványmúzeum a templom közelében egy régi parasztházban található. Létrehozója és tulajdonosa Makovnik István és családja. 40 évi gyűjtőmunkájuk legszebb darabjait mutatja be a kiállítás.

A gyűjtemény érdekessége, hogy egyetlen ásvány, a kalcit (kalcium-karbonát, CaCO3) változatait mutatja be. Ezek mindegyike magyarországi lelőhelyekről származik. A kiállított anyagot lelőhelyek szerinti csoportosításban láthatjuk. Találhatók itt színtelen és különböző színű kalcitkristályok, mészkő és cseppkő.

A kalcitkristály kollekció kb. 2000 darabos és ezen kívül 400 ősmaradványt is őriznek itt.
A tiszta kalcitkristályok átlátszóak. Ha színesek, akkor azt a bennük levő szennyezőanyagok okozzák.

A mészkő anyaga is kalcium-karbonát. Mészhéjú élőlények (csigák, kagylók, egysejtűek) vázának lerakódásából képződik. Számos mészkőcsiszolatban láthatjuk ezeket a maradványokat.

ŐsantilopNéha a mészkő falevelek, halak vagy más élőlények lenyomatát, kövületét is megőrzi. A kiállításon szép számmal találunk ilyeneket is. Különösen érdekes a 2 millió éves antilopféle megkövesedett maradványa, amely a Villányi-hegységből került elő.

A mészkőbarlangban a mennyezetén átszivárgó víz, amely mindig tartalmaz egy kis szén-dioxidot, feloldja a barlang mészkőanyagát. A barlang üregébe jutó víz elpárolog, a vízben oldott mészkő pedig a mennyezeten kiválik. Az évszázadok során kivált mészkő alkotja a mennyezetről lelógó függő cseppköveket. A lecsepegő víz a barlang padozatán is építhet álló cseppkövet.

A márvány apró, szabad szemmel többnyire nem látható kalcitkristályok sokaságából áll. A tiszta, átlátszó kristályszemcsék a fényt visszaverik, ezért az ilyen márványt fehérnek látjuk. Ha a kalcitkristályok valamilyen szennyező anyagot is tartalmaznak, akkor a márvány vörös, zöld, kék vagy fekete is lehet.

A tulajdonos szívesen végigvezeti a látogatókat, beszél a gyűjtemény létrejöttéről és válaszol a felmerülő kérdésekre. A múzeum megtekintése során fizikai, kémiai, földrajzi és biológiai ismeretek felidézésére, gyarapítására is lehetőség nyílik. A gyűjtemény megtekintése kb. 1 órát vesz igénybe.

További képek az Ásványmúzeumról:

 

A fertőrákosi Ásványmúzeum részlete
A fertőrákosi Ásványmúzeum részlete

Ásványok
Ásványok

Őscsiga
Őscsiga

Kristály
Kristály

Látogatók
Látogatók a fertőrákosi Ásványmúzeumban

 

 

Ásványmúzeum

9421 Fertőrákos Fő u. 99.

Tel.: 06 99 355 286

kalcitkristalyok.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!