Fertőrákosi Kirándulás

Szent Donát szobra

Szent Donát szobraA szőlősgazdák, szőlőhegyek védelmezője Szent Donát. A közép itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték. A kísérő papot villámcsapás érte, de semmi baja nem történt. A csodát Szent Donát közbenjárásával magyarázták. A XVIII. század óta Ausztriában és Magyarországon is elemi csapások: a villámcsapás és a jégeső elhárításáért könyörögtek hozzá. Szobrát főként a szabadban, utak mentén emelték. Augusztus 7-én, körmenettel is megtisztelték emléknapját.

Fertőrákos Szent Donát szobrocskáját 1643-ban a falu szélén állították. A Kovácshegyre felkapaszkodva találjuk a Fertőre néző szépen felújított műemléket. Az ősi szobor négy méter magas oszlop tetején áll. Egy rozskéve előtt imádkozó férfit ábrázol.
A Szent Donát püspök tiszteletére állított szobortól a hívek a vetések és a termések védelmét várták.
Az oszlop felirataAz oszlop felirata:

"Isten és Mária dicsőségére emeltem én, ...ner Simon, ezidőtt fertőrákosi korcsmáros e keresztet anno 1643-ban."

A Szent Donát szobrot a kereszténység 2000 éves jubileuma alkalmából, Magyarország fennállásának 1000 éves évfordulója alkalmából, valamint Racus - Kroisbach - Fertőrákos fennállásának 801 éves jubileuma alkalmából restauráltatta Josef Filipitsch és családja (Heidenheim - Németország), valamint a Német Kisebbségi Önkormányzat és Fertőrákos község Önkormányzata 2000-ben.

 

 

 

Szent Donát szobra

Cím

9421 Fertőrákos, Kovácshegy 7.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!